🍮Fermenterade morötter och stĂ€rkt immunförsvar!

Syrade morötter och fermenterade morötter Ă€r faktiskt samma sak! NĂ€r vi sĂ€ger ”syrade” syftar vi pĂ„ den process dĂ€r morötterna fĂ„r jĂ€sa i en saltlösning, vilket skapar en process med mjölksyrebakterier. Denna naturliga jĂ€sning Ă€r det som gör morötterna bĂ„de hĂ„llbara och nĂ€ringsrika. SĂ„ oavsett om du kallar det syrning eller fermentering, handlar det om samma process som ger oss de smakrika och hĂ€lsosamma grönsakerna!

Fermenterade morötter Àr inte bara supergoda, de Àr ocksÄ fantastiska för tarmhÀlsan! Oavsett om du har odlat egna morötter eller köper dem i affÀren, finns det mÄnga goda skÀl att börja fermentera dem. Det Àr enklare Àn mÄnga tror, och resultatet blir bÄde smakrikt och nÀringsrikt.

Jag Àlskar mjölksyrade grönsaker och brukar anvÀnda dem som tillbehör för att ge mina tarmbakterier en boost! Mjölksyran som produceras under fermenteringen hjÀlper till att ÄterstÀlla balansen i tarmen och kan lindra matsmÀltningsproblem. Fermenterad mat stÀrker ocksÄ immunförsvaret, vilket Àr extra viktigt, eftersom hela 70% av vÄrt immunförsvar finns i tarmen.

Jag Ă€r en periodare nĂ€r det kommer till fermentering, vilket innebĂ€r att jag ofta fermenterar i perioder, bĂ„de nĂ€r jag kĂ€nner för det eller nĂ€r jag behöver extra energiboost. Fermentering Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att ta vara pĂ„ grönsaker frĂ„n trĂ€dgĂ„rden och göra dem hĂ„llbara samtidigt som de blir nyttiga och goda. Och det Ă€r inte bara de egna odlingarna som jag fermenterar – jag anvĂ€nder Ă€ven köpte morötter, sĂ€rskilt nĂ€r jag vill ha ett extra tillskott av probiotisk mat. I januari och februari brukar min kropp skrika efter dessa morötter som jag gör bĂ„de som stavar, rivna och i tillsammans med andra grönsaker.

Du kan syra grönsaker i dess egna vĂ€tska, till exempel vitkĂ„l och rivna morötter ger bra med vĂ€tska. Jag har valt att mjölksyrejĂ€sa med saltlag som jag kokar upp enkelt och snabbt, jag lĂ„ter lagen svalna innan jag hĂ€ller över grönsakerna; 1 liter vatten och 1 – 2 msk salt. Gillar man inte saltig smak vĂ€ljer man lĂ€gre salthalt medans ibland kan det vara riktigt gott med salt och syrligt.

SÄ om du har en överflöd av morötter, eller om du vill ta tillvara pÄ köpta, Àr fermentering ett bra sÀtt att bevara dem pÄ ett smakfullt och hÀlsosamt sÀtt! Det Àr enkelt, roligt och din mage kommer definitivt att tacka dig!

Allt gott!

Johnna a.k.a BondjĂ€ntan đŸŒ± đŸŒ± đŸŒ±

* * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * *

Mer att lÀsa:

Mjölksyrade morötter – en nyttig favorit Mjölksyrade morötter en nyttig favorit

Fermentera morötter Fermentera morötter

Fermenterade morötter och rödbetor Fermenterade morötter och rödbetor

För betalande medlemmar

Tack för att du övervÀger att bli en betalande medlem! Jag lÀgger ner tid och energi för att skapa inspirerande innehÄll, och jag hoppas att du ser vÀrdet i mitt arbete och vill stödja det genom att bli en betalande medlem. I ditt medlemskap fÄr du tillgÄng till allt material som jag har samlat pÄ mig om matlagning, olika recept, inspiration och sÄ klart om odling och mitt skapande i min trÀdgÄrd under mÄnga Är. HÀr Àr nÄgra recept pÄ olika fermenteringar;

Heta morötter – Tanggun kimchi

MĂ„nga har önskat recept pĂ„ olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som Ă€r heta och krispiga. SĂ„ hĂ€r kommer dessa underbara heta morötter igen som jag Ă€r sĂ„ glad att jag kommit igĂ„ng med. En favorit i repris! Mina heta morötter har sitt orginalreceptet frĂ„n boken Kimchi och andra Koreanska rĂ€tter. Det Ă€r roligt nĂ€r man har hittat ett favoritreceptet som man sedan kan Ă€ndra och modifiera precis som man vill.

Kimchi – min favorit, enkel och god, sĂ„ gör du

Kimchi Ă€r gott och kan anvĂ€ndas till nĂ€stan allt. Jag skulle nog pĂ„stĂ„ att kimchi Ă€r beroende framkallande och man kan fĂ„ svĂ„ra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehĂ„ll. Förutom att det Ă€r gott sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ nyttigt precis som vĂ„ra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man fĂ„r bra matsmĂ€ltning och massor av god probiotika, fulladdad med vitamin A, B och C, och massor av antioxidanter. Ett kontinuerligt intag av kimchi ska visst ocksĂ„ förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar samt diabetes.

Kimchi pÄ blomkÄlsblast

Att ta vara pÄ blast frÄn blomkÄl eller broccolistjÀlkar och tillverka en Kimchi gÄr alldeles utmÀrkt. Kimchi kan du göra pÄ mÄnga sÀtt, det finns hundratals recept om du googlar. Jag har nÄgra olika favoritrecept som jag brukar göra och den hÀr blir nog en av dem i min strÀvan efter att ta hand om hela grönsaken. Jag har gjort den hyfsat enkel för att minimera arbetet men med tillÀgg att kunna fylla pÄ med andra grönsaker. TÀnker att till exempel att kÄlrabbins stjÀlkar skulle kunna passa i kimchin tillsammans med blomkÄlens stjÀlkar.

Fermenterad tomatsalsa

Tomatsalsa med morötter Ă€r mycket speciell och hĂ€r kommer ett recept pĂ„ en fantastisk tomatsalsa som en kan göra nĂ€r som pĂ„ Ă„ret men passar extra bra om en vill ta hand om gamla tomater som börjar skrumpna. Det finns mĂ„nga olika varianter pĂ„ hur en kan göra tomatsalsa och andra tomatbaserade produkter och detta Ă€r en god variant med mycket smak och nĂ€ring! 

Tomatsalsa med koriander

Tomatsalsa Ă€r supergott som fermenterad produkt, mycket smak, alltsĂ„ gud vilken umami! HĂ€r har jag en tomatsalsa med extra sting och riktigt god. Jag har valt att prova att fermentera denna tomatsalsa i vaccumpĂ„sar för att jag tycker att det Ă€r lite svĂ„rt att fĂ„ till en bra fermentering med smĂ„bitar och tomater, det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ till en bra syrning och ha “mojset” under vĂ€tska.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *