Matglädje går hand i hand med odlingsglädje!

Vem är jag?

Jag heter Johnna Gilljam, kallas för Bondjäntan och här vill jag hälsa dig hjärtligt välkommen hit till min sida! En helt ny sida som byggs upp sakta men säkert och jag hoppas du får en trevlig upplevelse och kanske även lärorik och inspirerande.

Jag bor mellan Nynäshamn och Södertälje, i ett hus med en villaträdgård på 1500 kvm. Platsen är zon 3 men delar av trädgården har ett gynnsamt mikroklimat med hjälp av olika tekniker och har både zon 1 och 2. En månskensbonde som till vardags arbetar som skolledare på en grundskola. Annars passionerad odlare och föreläsare, brukar kalla mig för odlingsinspiratör och matkreatör.

Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen. Det kan hända att jag tjatar om jord och gödsel och kanske om en och annan tomat också.

Vem skriver jag för?

Jag skriver för den nyfikne nybörjarodlaren, jag skriver också för den som vill kanske lära sig mer och så för den som vill kunna ta hand om sin skörd på fler sätt än att fixa en sallad. Jag vill också visa på att man inte behöver bo på landet på en bondgård för att kunna odla tomater och andra grönsaker utan att det går att göra det på balkongen eller varför inte på en takodling mitt i stan. Alla sätt är bra!

Det är också roligt att inspirera till en matlagning som är säsongsbetonad, ibland av det enklare slaget och ibland riktig vardagslyx. Att mat och odling går hand i hand är en självklar sak för mig men jag vill också bejaka råvaror från dagvaruhandeln, gärna närodlat och med ett hållbarhetsperspektiv.

Jag är ganska övertygad om att vi behöver börja göra medvetna val, här och nu. Det handlar inte om att man måste försaka allt eller att vi ska leva som på 1800-talet utan snarare arbeta för en hållbar framtid, välja, förändra och utveckla. Hitta livskvalitet och hållbarhet i arbetsliv, fritid, matproduktion, boende, utbildning med mera.

Och jag ställer frågan, vad kan jag göra? Vad kan jag bidra med? Hur kan jag göra skillnad? Att välja vad man vill äta, att välja vad man stoppar i sin mun och kanske till och med att välja odla sin mat. Jag vill inspirera till att odla och kreativ matlagning!

Foto: Tina Axelsson

På Bondjäntans Magazine kan du följa mig och mina odlingar, allt från huret till vadet. Här kan du läsa om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och om kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och en och annan tomatvän också! Jag är också stolt och tacksam över att fått möjligheten att skriva en tomatbok som heter Tomater – odla för hela året! Den hittar du här i menyn under Bok.


Följ med och bli inspirerad, från frö till tallrik! Det är något speciellt att tillaga det du själv har odlat förutom att kvaliteten är i topp. Namnet Bondjäntans Magazine har sin tanke i att samla allt i ett magasin, allt under ett tak eller varför inte så enkelt som en digital tidning, ett magazine där du har artiklar om odling, mat och annat som förgyller vardagen!

Det finns något för alla, att läsa utvalda artiklar om mat, recept och odling och om du vill ha tillgång till allt på Bondjäntans Magazine finns ett medlemskap att teckna. Läs mer om medlemskap och det vore roligt om du ville bli medlem här på sidan.

Jag finns även på sociala medier, du hittar mig både på Facebook och Instagram under namnet Bondjäntan.

Hoppas du hittar något du gillar!

Allt gott! /Johnna a.k.a Bondjäntan

bondjantan.se