Vad kostar dina grönsaker?

Just nu ser jag att många lyfter frågan om varför frön kostar så olika mycket? Dels lyfter man upp orimligheten att frön är så dyra och att man inte kan tjäna på att odla och dels lyfter man upp att i vissa påsar är det få frön för dyra pengar. Dessutom blandas det med en diskussion om att “lika” sorter kostar jätteolika och man har missat att F1:or kontra icke hybridfrön. Så en riktigt gott & blandat påse med funderingar runt fröets kostnad. Som jag vill så klart grotta i!

Kanske att man behöver sortera lite i frågan men jag börjar gärna i att det kostar mer än det smakar att odla. Ja det beror väl på hur man resonerar tänker jag! Om man tar det enskilda fröets kostnad till vad den producerar så är det sannolikt att den kostnad för själva föret betalar sig om du jämför med vad grönsaker kostar i affären om de är närproducerade.

Men då har vi räknat bort din arbetstid och förutsättningar för själva odlandet. Jag måste också säga att för mig är det ointressant, eftersom jag inte odlar kommersiellt utan för min egen skull och mitt välbefinnande. Det är knepigt att räkna in kostnad för min tid, min jord och gödsel och hantering för jag skulle nog antagligen behöva sluta prata med mina tomatplantor om vi ska ska räkna med det. Har hört uttrycket tid är pengar. 😂 Kanske behöver man då också fundera på varför man odlar om det är en fråga om man tjänar på det eller inte? Frågan är inte orimlig men man behöver nog bredda tanken för att det inte ska bli så enkelspårigt.

Jag odlar grönsaker för att jag gillar att odla grönsaker och det får mig att må bra. Jag gillar att kunna plocka mina egna grönsaker i trädgårdslandet och det som det ger mig, en känsla av rikedom och meningsfullhet. Svårt att sätta kronor och ören på känslor, upplevelser och hälsa.

En annan aspekt är att jag nog tycker att mina grönsaker smakar mer än grönsakerna i affären gör om vi ska generalisera. Helt subjektivt så klart men ändå en upplevelse som är viktig för mig. Det är viktigt med smak och konsistens, bra råvaror i matlagning. Det betyder inte alla grönsaker som går att köpa inte är bra råvaror. Det betyder inte heller att alla grönsaker som går att köpa är bra råvaror. Men mina är goda, jag vet vilka förhållanden de är odla med och jag har haft ett nöje på vägen.

En tredje aspekt är att jag behöver inte har dåligt samvete för mina grönsaker som jag kanske skulle ha om jag köpte mina grönsaker i affären. Eller jag väljer ju bort många gånger importerade grönsaker, inte alltid men oftast när jag handlar grönsaker. Om du är nyfiken på lite arbetsförhållande och grönsaksproduktion utomlands kan du med fördel lyssna på dokumentären > I tomtarenas skugga < på Spotify. Det är en berättelse om mat, gifter och mörkläggning. “Vintern 2023 landar trädgårdsmästaren Maja Alskog Bredberg i Almeria i södra Spanien. Den här platsen är känd som Europas köksträdgårdar – men också som “Plasthavet”. Här, på en yta stor som Åland täckt av växthus, produceras de flesta tomaterna vi äter i Sverige. Maja har bestämt sig för att ta reda på vad som egentligen döljer sig i växthusen”.

För det fjärde så har det visat sig att den kommersiella produktion har tvingat fram grönsaker som ska odlas snabbt och ge hög avskastning vilket i sin tur har lett till att grönsakerna har inte samma näringsvärde som de hade för 10-20 år sedan. Så om du vill ha mycket näring i dina grönsaker är det ju himla fiffigt att odla den själv i samklang med moder jord. Om du inte har lyssnat på Matens pris så gör det, mycket intressant avsnitt om näringen och grönsakerna!

Ja det här är ett spännande ämne och då har jag inte ens lyft frågan om frön och dess olika priser som också är så klart en del av frågeställningarna. Men allt som oftast så blir nog frågan besvarad med “det beror på” för att det är inte så himla enkelt… Men jag ska skriva mer, jag lovar!

Allt gott! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Fler artiklar att läsa om du är medlem:

Ekologisk odling och matproduktion

Varför odla sina grönsaker

I´ll be back!

Ett svar på “Vad kostar dina grönsaker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *