Att odla min mat?

Jag tycker att det är ibland verkar svårt för somliga att balansera sina tankar om framför allt hur jag lever mitt liv och om jag odlar det jag äter. Somliga vill ha “allt eller inget” och att jag ska ta ställning eller till och med försvara den ena ringhörnan. Om vi ska kalla det att balansera sina tankar eller om det handlar om att kunna ha flera parallella spår i tankarna spelar egentligen inte någon större roll men jag ska försöka förklara mig.

Jag har gjort en resa, från att bo i tätort och handa i affären till att bo på landet med storfamilj och försöka bli självförsörjande både på kött och grönt till att fortsätta bo på landet och delvis odla det jag äter. Nu i ett mindre sammanhang och mitt i livet. Det vill säga, det finns olika epoker i mitt liv som medför både kunskap och längtan om fler saker i mitt liv. Ibland vill jag odla allt igen och ibland vill jag bara odla endel av det jag äter.

Just nu vill jag odla det som är roligt, det som är gott och väldigt lite av det som är basföda och håller mig vid liv vid en långvarig katastrof, läs potatis. Jag odlar inte för att andra ska bli nöjda eller känna trygghet med var man har mig, i vilket fack eller vad som är rätt. För mig är det viktigt att fortsätta att vara jag och göra som jag vill, odla det som jag vill odla och göra mer av det som gör mig lycklig.

Det betyder att jag INTE är ute efter att uppfattas som självhushållande. Etiketter är svårt och jag förstår om det behövs men jag nog snarare uppfattas som en odlingsinspiratör. Det vill säga, att jag vill inspirera till att laga god mat och till det behöver man bra råvaror. Dessa råvaror kan du odla och köpa och jag försöker ända tänka säsongsbundet och odla på schyssta vilkor för både människa och planet.

Jag skulle dock vilja bli självförsörjande på frukt och bär och det är nog inte en omöjlighet men det utmanar för det begränsar också. Jag kan inte odla allt jag önskar både av utrymmesskäl och av klimatet. Men jag kan försöka och arbetar för att få in mer frukt och bär i trädgården.

Och för den som undrar, jag gillar betor och rovor jättemycket! Och jag har odlat dem i många år och kommer nog fortsätta med det! I år ska satsa extra mycket på både rovor och betor.

Vad gillar du att odla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *