Söndagskrönika: Jag en Prepper?

För länge sedan, cirka 15 år sen när jag började mitt bloggande så hände något som för mig var mycket märkligt. Jag blev en “kändis” i preppervärlden. Att jag började blogga handlade till stor del om att dokumentera vad jag gjorde och hur jag gjorde och om någon var intresserad var det roligt. Jag skrev om djurhushållning, jag skrev om att bli självförsörjande på grönsaker och ett fokus med hållbarhet.

Då, något som känns som ett helt annat liv, fick jag flera mail från olika håll som handlade om sk. Preppers. Preppers är civila och förberedda på alltifrån krig till naturkatastrofer, de har en krisberedskap utöver det vanliga. Dock så är de inte homogena, det finns en variation bland Preppers precis som det finns antalet människor. Det finns en skala från planetens undergång här och nu till vad gör man om det blir strömlöst?! Det de har gemensamt är att de ser sig som överlevare och är förberedda. Antalet Preppers ökar daglig dags skulle jag tro.

Jag är inte mycket för att måla upp en bild av undergång och katastrofer men jag kan ju inte heller låta bli att se det som utspelar sig framför mig. Våran planet kämpar. Människor kämpar. Vår värld är orolig, människor flyr, resurserna är snefördelade, vi förbrukar mer än vi har, naturkatastroferna är fler mm. Flertalet forskare har flaggat för att med fler naturkatastrofer kommer också fler krig då människan får svårare att överleva, behöver hitta nya platser att bo på, flyktingskriser ökar och så vidare. Vi kanske måste våga se det i vitögat och inte tro att vi kan fortsätta leva samma lika. Vi behöver nog förändras för att göra en förändring. För att överleva. Och för att inte tala om, att LEVA.

Regeringen kan besluta om höjd beredskap för att stärka Sveriges möjligheter att försvara sig. Det kan ske vid till exempel krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet.1 Tidigare fanns det ett Beredskapsverk för krissituationer med en uppbackning men det finns inte längre. Hur länge klarar vi oss om det blir en naturkatastrof eller krig i närområdet? Och nej, jag önskar varken krig eller naturkatastrofer eller för den delen någon annan kris. Och ja, jag tycker att man måste jobba politiskt både med resursfördelning i världen (som jag tror ligger till grund för många krig) och klimatet. De hör samman och är otroligt viktiga. 

Anyway, då i dessa mail fick jag veta att jag var flitigt besökt på den dåvarande bloggen av Preppers. De gillade bloggen och tyckte den var matnyttig. Dessutom fanns det en lista som cirkulerade med viktiga och informerande länkar för Preppers där Bondjäntan var med. Jag gav väl inte detta så mycket uppmärksamhet, kanske fnissade jag lite åt det i min enfald. För nu börjar jag fundera, är det dags att bli en Prepper?! 

Skulle jag titulera mig som en Prepper idagsläget? Nja jag kvalar nog inte in i den vanliga smala bilden av en prepper men om vi breddar bilden lite så kanske att jag skulle kunna säga att jag är en prepper. Det jag vill hävda är nog att jag skulle klara matsituationen över 2 veckor om det skulle behövas och det betyder väl kanske att jag är lite av en prepper… Det jag har svårt att klara av är ju el och vatten… har inget eget elverk och saknar faktiskt torrdass även om jag skulle kunna lösa det också med hinkar!

Ska fundera vidare på det där… Vad behöver jag rusta med? Hur vill jag leva och hur förberedd vill jag vara?

  1. Krisinformation https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/hojd-beredskap-och-krig
    ↩︎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *