Min köksträdgård – mitt hjärta!

Mitt hjärta är köksträdgården och i sommar tror jag att jag kommer känna mig nöjd med allt arbete som jag har lagt ner för att det ska bli så bra som möjligt. Den är inte stor men naggande god. Det finns en missuppfattning om att jag bor på en bondgård eller större gård där jag odlar mina grönsaker. Kanske är det så att vissa bilder ur ett visst perspektiv ger upphov till att tro att det är större än vad det är. Å så namnet Bondjäntan… 

I verkligheten bor jag faktiskt i en mindre villa med en “vanlig” villaträdgård. Den är uppdelad i små sektioner som har byggts om på olika sätt sedan vi flyttade hit, till exempel så flyttade jag hela köksträdgården för några år sedan, från ena sidan av trädgården till den andra och nu börjar allt falla på plats. Jag får många frågor om hur stor den är och hur jag odlar så jag ska försöka visa på och svara med detta inlägg.

Nu ligger köksträdgården i ide under snön och bilden är tagen i januari 2024. Jag och drömmer om grönskan och få påta i jorden och jag vet ju att snart är vi där. Min odlingstunnel som är på bilden är inte längre är ny och är min tredje, köpte jag december 2020.  Odlingstunneln är en viktig dela av min köksträdgård och förlänger odlingssäsongen ganska mycket och troligen är det där jag snart kommer tillbringa mina helger.

Man skulle kunna säga att jag delar upp köksträdgården i tre delar:

Odling i odlingstunnel – olika sätt att förlänga säsongen men också möjligheterna till att odla ett större utbud.

Odling i upphöjda bäddar – odlar de flesta grönsakerna i upphöjda bäddar

Odling av frukt och bär – öka odlingen av frukt och bär i köksträdgården på olika sätt.

Maj 2020

Köksträdgården är något mindre än en normalstor kolonilott, med odlingstunneln inräknat så är den 175 kvm stor och rymmer bärbuskar, odlingslådor och nuförtiden även en sittplats. Compact living i köksträdgården! Det har pågått ett arbete med att öka fruktträdgård i köksträdgården samt bärplantering.  

Vissa gillar runda former och andra raka linjer och struktur. Jag är nog den senare för att det underlättar en heldel och mitt sinne håller sig lugn med tydligheten jag får med odlingslådor och kantrabatter. En sak som jag försöker tänka på i odlandet är att växterna inte ska konkurrera ut varandra utan stödja varandra till sitt bästa jag. Lite kalt kan det kännas innan odlingsbäddarna är fyllda med grönsaker men det kommer snart!

Jag planerar och ritar, skriver listor, kollar på you-tube videos och inspireras. Jag har massor av planer och det är så himla roligt! Jag tittar på några gamla inlägg om köksträdgården och ser att den har utvecklats genom åren och blir lite inspirerad av min egen kapacitet. Det betyder att de planer som nu byggs upp kanske faktiskt blir av.

Nu ska du få följa med på en rundtur i min köksträdgård och se vad jag håller på med!

Odlingslådor

Jag odlar i hemmabyggda odlingslådor för att få upphöjda bäddar. Lådorna är där för att hålla jorden på plats då jag har både hund, katt och höns som gärna hjälper till om de finner en möjlighet. Jag odlar i upphöjda bäddar för att kunna maximera min odling genom att jorden blir snabbt varmare på våren i lådorna. Jag kan också odla mer på liten yta, alltså hyfsat tätt eftersom jag proppar jorden med massor av näring, genom täckodling, hönsgödsel och även bokashikompost.

När jag planerar vad jag ska odla i köksträdgården så funderar jag både på hur det ska se ut men också vad är det jag vill äta och utifrån det så bygger jag mina odlingar. Jag serieodlar, jag täckodlar i upphöjda bäddar med gott resultat. Jag bygger mina jordar eller jag brukar faktiskt säga att jag odlar mina jordar genom att matan den med godsaker så som direktkompostering och bokashi.

Just nu finns det 7 stycken likadana odlingslådor och jag har tagit bort en för att skapa utrymme för sittplatsen. Samtidigt har jag gjort 2 mindre odlingslådor framför tunneln och en låååång vid staketet med bärbuskar.

Blommor

På senare år har jag också börjat blanda in blommor tillsammans med grönsakerna i min odling. Både vackert och nyttigt. En ny favorit som jag aldrig trodde skulle få sin plats i min trädgård är tagetes, här Linnétagetes som är en gammal kulturarvsblomma.

Linnétagetes Burning Embers är lite högre än andra med sina 50-70 cm och passar bra som mellanblomma i planteringar med olika kålsorter. Rödkålen här är fin tillsammans med dessa vackra blommor men också Linnétagetesens vinröda stjälk utmärker sig. I kvällsljuset blir det en riktigt fin kombo.

Andra blommor som alltid finns i min köksträdgård är faktiskt den enkla fina ringblomman och även krasse och gurkört. 

Plantor för uppdragning i gamla odlingstunneln

Odlingstunneln

I den tidigare odlingstunneln som var ett återbruk av två mindre odlingstunnlar, ihopsatt till en, odlade jag främst tidigt på våren och drog fram plantor till köksträdgården. Förutom det så odlade jag i odlingslådor även här för att få upp värmen i jorden på våren. Här kan du läsa mer om odlingstunneln och byggandet av den.

Nya odlingstunneln till köksträdgården

Arbete pågår med “nya” odlingstunneln

Ordnat kaos i odlingstunneln

Nuförtiden har odlandet i odlingstunneln utvecklats en aning. Både att jag har fruktträd och bär där inne och ska även utöka sortimentet i vår men också att jag har odlat mycket tidig vår och sen höst med bland annat bladgrönsaker och kål. I år, nu under våren ska jag dessutom “möblera om” i odlingstunneln så det blir ett helt projekt i sig. Ni ska få vara med på resan.

Bärrabatten har sol från runt klockan 1 på dagen till sen kväll, bild från 2020

Bärrabatten

Ena långsidan med staket som byggdes för att skapa bättre odlingsklimat där det nyligen också har blivit en lång bärrabatt! Här har jag nuförtiden också planterat några fruktträd som håller på att växa till sig, 2 äppelträd och ett krikonträd. Här brukar jag så en massa ringblommor mellan bärbuskarna som lyser upp fint när det är mulet. Just nu är det 4 krusbärsbuskar och 4 jostabär planterade i bärrabatten samt ett svart vinbär.

På andra sidan har jag röda vinbär här närmast i bild, i en lite mindre rabatt och tillsammans med parksmultron som nuförtiden har tagit över och spridit sig rejält även i gångarna. Som en djungel som behöver rensas upp i vår!

Så ser det nog ut i det stora hela. Här odlar jag mina grönsaker, bär och även persikor, nektariner och aprikoser. Upphöjda bäddar och vindskydd skapar ett positivt odlingsklimat och jag som bor i zon 3 kanske har skapat lägre zoner att odla i min köksträdgård. Min förhoppning är att få till zon ett och odla medelhavsväxter både i tunneln och utanför. Jag prövar  persikor, nektariner och aprikoser med olika resultat, vissa klarar sig riktigt bra och annat gör inte. Mullbär är planterat utanför tunneln och planen är att plantera fikon i tunneln.

Glädjehuset – ett kretsloppshus

Oj, glömde, det finns också ett Glädjehus, mitt kretsloppshus där jag odlar tomater som står på baksidan av huset. Det är ett växthus där jag odlar tomater på sommaren och tidigare vintrar har jag haft höns här i ett kretsloppssystem. Här kan du läsa mer om Glädjehuset om du är nyfiken: Bondjäntans glädjehus

Jag behöver även ha lite nya funderingar hur jag ska arbeta med Glädjehuset, en odlingstunnel som är ett hemmabygge. Jag har inga höns kvar och det betyder att jag har inte heller den näringskällan kvar för jorden i tunneln. Och så är frågan, ska jag odla färre tomatplantor och mer av något annat här inne…? Oh tankarna är många…. 

På återseende! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *