Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?

Jag får ofta frågorna om VARFÖR jag odlar kulturarvssorter och ekofrön och om det verkligen är nödvändigt? Det finns många gånger ganska trista argument om att det skulle vara onödigt och ointressant och som ni säkert har gissat håller jag inte med om sådant nonsens.

På frågan om VARFÖR jag odlar eko och kurlurarvssorter vill jag gärna svara VARFÖR INTE?!

Jag ska ge dig ett lite mer utförligt svar. För mig spelar det stor roll vad jag petar ner i jorden och vad jag stoppar i munnen. För mig spelar det roll om jag tar hand om jorden jag odlar i och kroppen som jag bär. Om du önskar ha en frisk köksträdgård behöver du ta hand om den efter din bästa förmåga. Precis som med din kropp.

Jag väljer mina frön och odlar med omsorg. Vad det innebär att jag odlar med omsorg kan kort beskrivas att jag tillför organiskt material genom täckodling, jag ödslar med eget tillverkat gödsel och urin, ibland även bokashi som ger bra microkultur tillsammans med täckodling. Jag väljer att ta hand om jorden jag odlar i.

Att välja ekologiska fröer och eller kulturarvsorter är bra om du vill odla hållbart och ekologiskt. När jag väljer frön så gillar jag att odla många kulturarvsorter både för att de har en historia och för att de passar bra in i tanken om en hållbar och ekologisk köksträdgård. I mer än tiotusen år har människan odlat och brukat jorden för att få mat på bordet. De flesta kulturarvsorter är minst 100 år gamla och många är äldre än så. Det är ett spännande arv att bevara och min erfarenhet säger att många av kulturarvsorterna smakar mer än nykomlingar. De kanske inte har lika hög produktivitet men smaken och kvaliteten är oslagbara.

En annan viktig del är att det troligen är mer näring i kulturarvsorterna än det är i nyare hybridsorter visar forskning. Att man har fokuserat så pass mycket på avkastning med de nya sorterna att man har förändrat dem så pass mycket att de inte är lika näringsrika som gamla sorter. – “Den moderna förädlingen har gått ut på att öka kvantiteten framförallt och få så stora och jämna växter som möjligt. De här hybriderna som är framtagna för stor kvantitet. Annorlunda celluppbyggnad de innehåller mer vatten. Näringsvärdet har sjunkit katastrofalt de senaste trettio åren” säger Johnny Andreasson från Runåbergs frön i programmet Näringen och grönsakerna, Matens pris.

“Resultatet av den här ensidiga växtförädlingen går tydligt att se i forskningsrapporter där man jämfört de kommersiellt odlade grönsakerna, frukterna och bären med äldre eller vilda släktingar. I forskningsrapport efter rapport visar det sig att man i jakt på högre avkastning och tåligare frukter förädlat bort många av de viktiga fytokemikalierna.”  Näringen och grönsakerna P1

Det betyder dock inte att jag endast handlar eko- eller kulturarvssorter. Ibland hittar jag inte ekofrön i det jag letar efter och då tar jag “vanliga” frön men det är också så att ibland väljer jag en hybrid med flit. Om jag behöver odla en grönsak med en visst motstånd vad gäller till exempel virus så kan det vara bra med en hybrid som har just det motståndet.

Det ena utesluter inte det andra men jag gör aktiva val.

Det är också roligt att kunna vara med och bevara kulturarvsorter i framtiden. Att fortsätta att odla dem möjliggör att vi har dem kvar. Att dessutom vara med och inspirera och sprida frön så att fler odlar kulturarvsorter är inte fy skam. Att aktivt odla för mångfald är faktiskt viktigt och roligt.

 

Varifrån kan du då inhandla kulturarvsorter och ekofrön?

Sesam

Föreningen Sesam är en fristående organisation och är inte knuten till någon myndighet, institution eller företag. Det är en ideell förening som verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter. Medlemmar i föreningen fröodlar  och vänder sig till hängivna odlare som är nyfikna på ovanliga eller gamla köksväxtsorter och andra nyttoväxter.

Här hittar du föreningens hemsida och bli medlem: Sesam

POM

Programmet för Odlad Mångfald samlar och räddar gamla köksväxter. “Pom är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och nyttja våra kulturväxter och deras vilda släktingar. Sveriges riksdag beslutade år 2000 att Pom skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald.”

Här hittar du SLUs hemsida om POM: Programmet för odlad mångfald

NordGen – Nordiskt Genresurscenter

“NordGens grundläggande uppgift är att bidra till att säkra en bred genetisk mångfald av de resurser som kan kopplas till mat och lantbruk. Det görs genom bevarande och hållbart nyttjande, genom ett idogt dokumentations- och informationsarbete samt genom internationella avtal.” Dessutom ansvarar NordGen för den dagliga hanteringen och verksamheten för Svalbards Globala Frövalv. Varje år delar de ut frön till fritidsodlare för den som vill stötta och odla för att bevara kulturarvsorter.

Här hittar du till NordGen: Nordiskt Genresurscenter

Några företag som har kulturarvsorter eller ekofrön till försäljning.

Har du tips på fler företag som både tar hänsyn till jorden och livet på vår planet så får du gärna hojta till. Det var nog allt för den här gången. Snart får ni träffa en som aktivt arbetar med att bevara fröer för att öka mångfalden, Agneta Magnusson! Jag ställde några frågor till hennes 2019 eftersom jag funderar en heldel på det här med kulturarvsfrön och odling, hållbarhet och odling samt mångfalden. Och än idag är det intressanta svar på mina frågor som ni ska få ta del av.

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *