Muhammara Ă€r en smakrik och kryddig röra frĂ„n Mellanöstern, med ursprung i Syrien. Den Ă€r sĂ€rskilt populĂ€r i det syriska och libanesiska köket. Namnet ”muhammara” betyder ungefĂ€r ”röd” eller ”rödaktig” pĂ„ arabiska, vilket syftar pĂ„ den röda fĂ€rgen frĂ„n huvudingredienserna â rostade röda paprikor.
Jag brukar göra Muhammara bÄde pÄ fÀrska paprikor och frysta paprikor men Àven pÄ inlagda paprikor frÄn affÀren nÀr mina egna har tagit slut.
Du behöver:
- 3 röda paprikor – gĂ€rna grillade, fĂ€rska, inlagda eller ugnsrostade som i mitt fall
- lite chili, eller Chipotle som ger en rökig smak
- spiskummin (kan uteslutas)
- 1,5-2 dl solrosfrön
- vitlöksklyfta
- citron
- olivolja
- nypa salt
- nypa svartpeppar
đ„Ł Gör sĂ„ hĂ€r:
- Rosta solrosfröna i en torr stekpanna pÄ medelvÀrme tills de fÄr en gyllene fÀrg och doftar nötigt. LÄt svalna.
- Rosta eller ugnsbaka paprikorna om de Àr fÀrska:
- LĂ€gg dem hela i ugnen pĂ„ 225°C i ca 20â30 minuter tills de blivit mjuka och skalet fĂ„tt fĂ€rg och börjar bubbla.
- LÀgg dem sedan i en skÄl, tÀck med plastfolie och lÄt vila i 10 minuter. Dra dÀrefter av skalet och ta bort kÀrnorna.
(Grillade, inlagda eller fÀrdigrostade paprikor funkar ocksÄ utmÀrkt om du vill spara tid.) - Ibland vÀljer jag att inte ta bort skalet, sÀrskilt om det Àr bitar av paprika frÄn frysen, dock mixar jag ordentligt.
- LÀgg paprikorna, rostade solrosfrön, vitlök, chili eller chipotle, citronjuice, olivolja, spiskummin (om du vill), salt och peppar i en mixer eller matberedare.
- Mixa till en slÀt eller grovkornig röra, beroende pÄ hur du gillar konsistensen.
- Smaka av och justera gÀrna syran med mer citron, hetta med mer chili eller sÀlta efter smak.
- LÀgg upp i en skÄl och ringla gÀrna över lite extra olivolja vid servering.
đ„ Serveringstips:
- Perfekt som dipp med bröd eller grönsaker.
- Passar som sÄs till grillad kyckling, lamm eller grönsaker.
- God som pÄlÀgg eller tillbehör pÄ en buffé eller meze-tallrik.
Smaklig spis!