Dags att så tomater?

Att dra upp tomatplantor kan bli en hel vetenskap om en lyssnar på allas ”to-dos” och alla ”no-nos”. Jag ser många olika förslag på hur en ska så och hur en ska få starka plantor men om sanningen ska fram så kan en med ganska små medel få superfina tomatplantor utan en massa ”extra allt”. 

Börja inte för tidigt för om det blir svårt att ge rätt förutsättningar för dina tomatplantor. En bra tid att så sina tomater är cirka 6 till 8 veckor innan utplantering av dina tomatplantor när frostrisken är minimal. Men kom ihåg, det sista genomsnittliga frost-datumet är bara just det, genomsnittligt. Våren och vädret kan vara galet nyckfullt så ingenting är säkert. Även om du räknar och sår i ”rätt tid” kan moder jord ha egna åsikter.

Förutsättningar

Min erfarenhet säger att alldeles för många sår sina tomater allt för tidigt och får rangliga och gängliga plantor. De behöver näring, lagom med värme och ljus för att bli stabila knubbiga plantor. Men du kan ju också så ”fönstertomater” som är små och klarar sig bättre utan att ränna iväg allt för mycket. För att få friska och fina plantor så är det enligt min mening temperatur och ljus grundläggande tillsammans med näring. Lite som för oss människor faktiskt, det finns några saker en behöver uppfylla för att få god hälsa sedan kan en krydda tillvaron med massor av ting!

Riskminimering vid tomatsådd

Tomatplantor kan du så i nästan vilket kärl som helst om det har avrinningsförmåga. Mjölkförpackningar, smöraskar, planteringskrukor och såbrätten är bra möjliga såkärl för tomater. Jag har använt det mesta och det blir lika plantor i vad som.

Bra jord

Oftast pratar jag om att tillverka sin egen jord och att det är viktigt att vi tar hand om växtligheten så att det kan blir ny näringsrik jord. Du behöver inte ha köpesåjord på påse till dina tomatsådder, det finns alternativ om du vill. Faktum är att du kan faktiskt så dina tomater i odlingsjord om du vill. Jag brukar använda planteringjord och sedan toppar jag med “såjord” över tomatfröna. Detta är en metod för att slippa plantera om tomaterna på en gång så jag spar lite tid och arbetskraft. Tomaterna behöver näring när de börjar växa och i såjorden finns minimalt med näring.

Med såjorden menar jag att jag använder gammal odlingsjord, det vill säga förbrukad odlingsjord som har väldigt lite näring. Alternativt lövmull som också fungerar alldeles utmärkt. Ibland pysslar jag med jorden och blandar gammal odlingsjord med lövmull och lite sand och då har jag hällt kokande vatten på odlingsjorden för att döda sorgmyggor som kan överleva i jord även under vintern.

Hur tänker jag runt jorden till tomatplantorna?

Jag trycker till jorden i ”krukan” lite lätt och vattnar innan jag sår. En kan använda handflatan, ett redskap som passar typ en flaska eller faktiskt en stamp. En liten bit hyvlad plank och ett handtag så har du en så kallad stamp. J

Sedan lägger jag tomatfrön på jorden och täcker med lite såjord och vattnar lite lätt. För att öka fuktigheten kan du täcka med plastfolie lite löst eller ha en plastkåpa avsedd för sådder men det är inget måste. Glöm inte att märka dina sådder för min erfarenhet är att det glöms bort vad som är vad. Använd hemmagjorda eller köpta etiketter eller en skriven ”karta”. Om du till exempel sår i pluggbrätten kan du ha ritat upp brätten och skriva upp vad som är sått i vilken plugg.

Ljus och temperatur

För att tomatplantorna ska växa sig fina och knubbiga och inte blir rangliga behöver en kunna reglera ljus och temperatur. Om ljuset inte är tillräckligt drar plantorna iväg för att söka sig efter ljuset. Dagsljuset fram till ungefär av mitten av mars är inte tillräckligt för att dra upp tomatplantor inomhus. Det kan du reglera med extra belysning om du önskar odla tidigare under säsongen. Dock ska sägas att även när det finns lite mer dagsljus är det bra med extra belysning. Cirka 12 timmar extraljus på ett dygn är gott nog, jag brukar ha runt 14 timmar.

Mina odlingshyllor

Det behöver inte vara fina växtlampor för att dra upp lite tomatplantor inomhus. Det räcker faktiskt med enklaste lysröret för att få den önskade effekten av ljustillskott till plantan. Här kan men verkligen nörda in om en önskar med olika watt och lumen, samt olika färger på ljus men det är verkligen inte nödvändigt.

Om du inte har tillgång till extra belysning och vill så tomater så rekommenderar de flesta erfarna odlare att en ska vänta tills dagsljuset är stort. Lagom är att så cirka 8 veckor innan utplantering och då behöver du ha ganska bra koll på när det är lämpligt att flytta ut plantorna beroende på var du bor. Tomater tål inte frost så de så kallade järnnätterna bör ha passerat om du ska odla utomhus. 

Sedan har vi temperatur, som kan vara lite mer knepigt. Tomater vill ha 22-25 grader vid sådd för att gro. Om du har det svalt inomhus kan du ställa sådden på värmegolv eller element, på pannan i pannrumet eller annat varmt ställe om du saknar värmematta. Efter att tomatfröet har grott och det har kommit upp en liten ”pinne” med hjärtblad så mår tomaten bäst av få något lägre temperatur. Cirka 17-18 grader om växten har tillräckligt med dagsljus. Under 15 grader slutar tomatplantan att utvecklas och under 10 grader stannar den i tillväxten. Det betyder att du kan laborera med ljus och värme lite granna om så önskas. Rusar plantorna i väg kan du alltså sänka temperaturen runt dem, det vill säga flytta till svalare plats.

När tomatplantorna har fått hjärtbladen och några extra blad är det dags att skola om. Ibland har en lite för bråttom och ska pilla på dem direkt när de har kommit upp men de är ganska ömtåliga så vänta lite, som sagt, tills de har några bladpar. Vid omskolning använder jag rosjord med gott resultat till tomater, chili, kronärtskocka eftersom den har bra näringsinnehåll eller egentillverkad jord med bokashi. Tricket är att ha bra jord med bra näringsinnehåll när plantorna ska växa till sig!

Ibland får jag inte till värme och ljus utan faktiskt får rangliga plantor, ingen fara på taket egentligen. Händer detta planterar jag dem djupt i omplanteringen så att största delen av stjälken hamnar i jorden. Det bildas nya rötter på stjälken som är under jorden.

Att bekämpa sorgmygg

Vattna tomatplantorna med jämna mellanrum. Får du ohyra behöver du hantera det eftersom tomatplantorna i ungt stadie inte har så mycket motståndskraft. Särskilt om du får sorgmygg eftersom sorgmyggslarver äter på tomtplatnornas rötter. 

Kort repetition:

  • sådd vid 22-25°C, i såjord och/eller i planteringsjord
  • extra ljus dagtid, 12-14 h, annars senare sådd
  • temperatursänkning till ca 18° C när tomatplantorna är uppe, beroende på ljuset
  • vattna med jämna mellanrum
  • plantera om när hjärtblad + några blad har bildats
Och så glöm inte att prata med dina tomatplantor så blir de extra glada! 
//Johnna a.k.a Bondjäntan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *