Sorterar mina fröpåsar – från kaos till ordning

Det är dags att börja sortera alla gamla och nyinköpta frön! Måste säga att jag gillar det är med att sortera fröpåsar, det är något speciellt. Lite annorlunda kanske, men det är nästan som någon form av terapi att sortera fröpåsar. Det är drömmar på påse!

Jag brukar sorter i högar, olika kategorier, efter färg och form, ja i alla möjliga varianter. Ibland sorterar jag efter odlingsbäddar, vad jag ska så i en specifik bädd.

För några år sedan började jag med plåtaskar för att inte mössen skulle äta upp mina frön. Innan dess hade jag en stor fin trälåda utan lock och den hittade mössen när lådan stod i vårt lilla Vita hus som är ett litet hus på tomten. Efter det köpte jag mig plåtlådor till frön samt pepparkaksburkar till förvaring, superbra.

Och ändå hade jag små askar hit och dit som jag hade frön i eftersom jag hade sorterat fröna efter grönsakskategorier i lådorna. Plastlådorna fick vara tillfällig bostäder för vad jag sedan sådde för tillfället. Dessa smålådor kunde man hitta överallt, ibland glömde jag bort var jag ställde dem och letade som en tok.

Några somrar har jag använt blå små korgar för “detta ska jag så nu” och “detta ska jag så snart” i odlingstunneln där jag stod och förodlade många av grönsakerna. Kändes mycket praktiskt, lagom stora och lätta att ta med sig.

Korgarna är helt okej förutom om jag tar ut dem, vilket jag gjorde och glömde utomhus. Och så började det regna. Det är verkligen svårt att föreställa sig hur många problem dessa fröpåsar kan skapa…

Som ni förstår har jag funderat fram och tillbaka på olika sorteringar flera år och provat flera olika lösningar. Det som är roligt med sociala medier är att en kan följa hur andra har löst det. Alltifrån pärmar med fickor till plastbackar med olika sorteringsmönster. Det senaste är…

Jag har nuförtiden plastbackar som huvudlagret där fröpåsarna är sorterade efter grönsakstyp. En back för bladgrönt, en för kålväxter, en för bönor ja ni fattar… Sedan har jag uppgraderat de små blå korgarna till två plastbackar med lock för att kunna ha med mig det jag ska så inom snar framtid. Jag vet inte riktigt men jag har börjat med månader i dessa för att göra en grund sortering. Jag har precis börjat sortera, och titta på vad jag ska så nu i februari och sedan i mars.

Tre viktiga frågor som jag alltid har med mig när jag planerar som är ett underlag för frösorteringen:

Vad sår jag? 

Vad är det för nåt jag önskar så? Det vill säga vad önskar jag äta?! Det hör ihop förstår den klyftige men inte allt för ofta hör jag hur människor odlar grönsaker som de egentligen inte gillar eller är intresserade av. Om man inte äter speciellt mycket potatis är det väl ändå ingen mening med att odla massor av potatis? Vill jag äta mycket bladgrönt så är det ju det jag ska så!

När sår jag?

Jag behöver bestämma mig om jag ska så engång eller flera gånger av min grönsak. Lite beror på hur jag tänker använda den och vilken utvecklingstid grönsaken har. Som chili och paprika sår jag i januari och februari men inte flera gånger. Bladgrönt sår jag om och om igen, lika så med vissa kålsorter och rivor, rädisor.

Var sår jag?

En annan sak jag behöver ha koll på vid sorteringen av frön är var jag ska så dem. I odlingstunneln, på friland, varmbänk eller inomhus – alla olika platser har sina egenheter och påverkar när jag ska så.

Ja vi får väl se om jag hittar rätt i sorteringen och förvaringen av frön. Ett angenämt problem får jag lov att tillstå. Jag gillart! Hur gör du?

Från kaos till ordning – Johnna a.k.a Bondjäntan

Ett svar på “Sorterar mina fröpåsar – från kaos till ordning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *