Månadens tomatvän: Erica Wheeler

Senast publicerad 2021-06-13

Nu är det dags för en ny tomatvän och jag är glad att presentera Erica Wheeler! Jag har följt henne många år och gillar både vad jag läser och ser, hon vågar ifrågasätta normen och gör det på ett uppmuntrande sätt. Me like! Dessutom gillar hon odling och hör och häpna, tomater!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Valfriheten! Att själv få välja sorter, färger och smaker.  Att tomaterna är så generösa med frukt och frön och därför den perfekta nybörjarplantan för odlaren.

Jag blir så otroligt glad när den första blomman öppnat upp sig, när jag hittar det första fruktämnet och när tomaten äntligen börjar skifta färg. Det är som ett lyckorus genom hela kroppen.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag har testat alla möjliga varianter, men några av mina favoriter som jag gärna återkommer till är:

Apelsin – en stor köttig tomat med god sötma,

Golden bumble bee – perfekt med en god cocktailtomat som ger mycket frukt och är väldigt vacker att se på.

Bloody Butcher – tror egentligen att namnet tilltalar mig mer än vad själva tomaten gör, den har alltid varit tidig här hos mig och ger en bra skörd.

I år gör jag något som jag aldrig gjort förut, jag har enbart 4 olika sorter och alla är röda. Det här är en enorm utmaning för mig och vi får se om jag faller för frestelsen och köper in någon planta med en annan färg. De jag odlar i år är: Alaskan Fancy, Irishka, Sibirjak och Kenneths Piennolo.

Hur odlar du tomater?

Jag bor relativt långt söderut i vårt avlånga land (Gästrikland) men har växtzon 6. Runtomkring mig är det växtzon 4. När vi flyttade in på gården och började odla för självförsörjning så var ett växthus högt prioriterat. Vi köpte en odlingstunnel på 52 kvm. Från början var min tanke att den ytan skulle räcka till både sittplats och odling. Växthuset kändes enormt stort! Med åren så försvann sittplatsen och lådor och bäddar tog över den ytan. 52 kvm är inte så stort ändå.

Vi får i regel vår första frost i augusti, den brukar tomaterna klara bra. Den tuffa frosten kommer i september och då är växthuset otroligt viktigt.

Har även testat tomater på friland, enda sommaren som det har gått riktigt bra är 2018. Annars blir det lite för kallt och tomaterna hinner inte riktigt utvecklas. Men varje år testar jag nya platser i köksträdgården för att se om någon plats är mer gynnsam.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Vi har får och höns, dessa djurslag är stommen för all min odling. När vi skottar ur djurens bås så bygger vi bäddar av detta direkt. Jag har aldrig låtit hönsgödsel brinna. Vad vi gör är att skapa en bädd direkt i växthuset. När plantorna är redo för utplantering gör jag små gropar i bädden (som då består av hö/halm/spån och djurspillning) i dessa gropar häller jag några nävar jord och sätter ned min planta. Jorden lägger jag i för att rötterna ska ha en chans att etablera sig lite innan de når själva bädden.

Jag vill höja ett varningens finger för denna metod. En vår satt jag i växthuset och planterade ut tomater, maken gick med skottkärran fram och tillbaka från djurens lada. Det var kallt ute och jag hade dörrarna till växthuset stängda. Emellanåt reste jag mig upp och gick ut ur växthuset för att hämta mer jord till mina gropar.

Den natten vaknade jag och mådde fruktansvärt dåligt, kroppen sprutade av svett, det kändes som att varenda por i huden brann. I flera dagar mådde jag otroligt dåligt, med flera olika symptom. Jag hörde mig för lite vad sjutton det kunde vara. Svaret jag fick var kolmonoxidförgiftning!

Efter den erfarenheten så låter jag alltid växthusets dörrar stå öppna för att syret ska kunna cirkulera. Jag väntar även några dagar från det att vi skottat ut från djuren till det att jag börjar plantera. Under flera år så reagerade min kropp väldigt starkt på doften av gödsel med huvudvärk och illamående. Som en instinktiv reaktion för att skydda mig själv.

Vartefter tomaterna växer och bädden bryts ned så täcker jag den med gräsklipp för näring och fukt. Helt ärligt är jag ganska glömsk när det kommer till att näringsvattna. Men hittills har det inte varit något större problem för skörden. Men när jag näringsvattnar är det i regel med nässel- eller guldvatten.  I år har jag för första gången köpte en bokashihink och det ska bli väldigt spännande att se vad det gör med odlingarna.

Vi har egen brunn, vi delar den med två andra hushåll, vattnet är iskallt och väldigt gott. När vi vattnar våra plantor så tar vi vattnet direkt från brunnen, när plantorna är små låter vi vattenspridaren jobba. Vart efter plantorna växer går vi antingen med kannor eller låter slangen ligga på bädden och flyttas med jämna mellanrum. Min erfarenhet är att det kalla vattnet inte är något som helst problem för plantorna, inte för någon av våra växter i odlingarna.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Det här är en tuff fråga och spelar lite på mitt samvete kontra min experimentlusta. Jag utesluter inte F1.or ur min odling, testar gärna att odla en sort om den tilltalar mig utifrån egenskaperna den ska bära eller färgen den har. Men jag väljer inte heller en F1 i första hand. Jag vill se att kulturarvssorterna bevaras och försöker i mesta möjliga mån hitta sorter som faktiskt fungerar där jag bor med mitt klimat som är ickehybrider. Sorterna jag valt att odla i år är alla tåliga och hittar jag favoriter där så stannar dessa i mina odlingar.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Det är inte mycket som slår en riktigt god tomatsås på en hembakad pizza eller till en pasta! I en av Anna Bergströms kokböcker finns ett recept på en fiskgryta med olika grönsaker och saffran. I den grytan ska det vara mängder av tomater, lyxen i att få fylla grytan med sina egna tomater, den är så god att jag blir vimmelkantig när jag tänker på det. Sommaren 2020 började vi med något vi i vår familj kallar för lyxsmörgås till frukost, det är en brödskiva stekt i smör, med trädgårdens olika grönsaker. En av favoriterna var att få gå förbi kållandet med korgen full av olika sorters kål och vidare in i växthuset och plocka tomater med olika färger och smaker. Den mörka brynta kålen med tomaternas sötma och pigga färger. Hjärtat rusar av lust och längtan!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

De första åren testade jag det mesta, soltorkade tomater i olja, frysa in färska, frysa in nedkokta, Camilla Plums recept på inlagda tomater och torkade som mixades till ett pulver. Med åren har jag blivit mer rationell, nu fryser jag alla tomater, som är mogna, färska. I slutet av säsongen är det många kilon att ta hand om och det tar mig några dagar.  Det jag önskar mig är en konserveringsapparat så att jag kan göra riktiga tomatkonserver.  Att inte vara lika beroende av frysarna.

Månadens tomatvän: Camilla Plum

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Jag är personen som alltid gör lite som hon själv vill! Läser och tar del av andras kunskap, anser dock att man lär sig bäst av sina egna framgångar och motgångar. Jag utnyttjar de resurser jag har i min närhet och kanske inte tänker kring odling som man gör i allmänhet. För mig är det jättemycket en fråga om färger, former och självklart smaker. Raka rader och rena ytor skrämmer mig, jag hoppas kunna bidra med lite inspiration om att odling inte behöver vara så fullt av måsten eller regler. Jag älskar friheten odlingen ger mig i att experimentera, för går det fel är det ändå bara en tomatplanta som strykt med. En ny chans att testa igen eller något annat kommer åter!

Tack snälla Erica för att du ville dela med dig om dina tomatodlingar. Jag önskar dig en fin tomatsommar! //Johnna aka Bondjäntan

Namn: Erica Wheeler  – fruwheeler på instagram

Bor och odlar: Gästrikland, växtzon 6 på friland och i en odlingstunnel. Vi har lerjord och har därför blivit stora fantaster av olika typer av no-dig bäddar.

Arbetar med: Jag är kursledare inom kroppsmedveten stickning och har precis startat upp mitt eget företag Flora och Fabler där jag odlar snittblommor.

Jag är även grundare av gruppen Kvinnliga Självhushållare på fb.

Intressant att veta: På gården lever jag med min make sedan 21 år och våra tre tonårssöner. Vi har får, ankor och höns just nu. Hund och katt finns också i hemmet.

För tillfället snurrar det mesta kring blommorna till min snittblomsodling, jag kommer från en familj där man skulle vara anställd och trygg. Att starta eget företag var/är jätteläskigt och en stor tröskel att kliva över för mig. Jag är stolt över mig själv för att jag tog tag i den drömmen.

Vi ska snart dra igång bygget av en blomstervagn som kommer att stå utmed vägen, en liten självbetjäningsvagn för försäljning av blombuketter. Drömmen är att så småningom vidareutveckla företaget och planerna är många. På vår resa till ett mer självhushållande liv så vill vi öka upp odlingarna ännu mer. Men vi tar det pö om pö!

Här hittar du alla tomatvänner, det är matinspiratörer till kockar, trädgårdsmästare till goda odlare, det är musiker det är jag och du! Bondjäntans tomatvänner

3 svar på “Månadens tomatvän: Erica Wheeler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *