Månadens tomatvän: Tina Ahlin

Senast publicerad 2019-05-01

Månadens tomatvän är ingen mindre än multikonstnären Tina Ahlin! Hon är känd från många olika sammanhang och har en lång musikkarriär bakom sig. Du har säkert sett henne i programmet Så ska det låta, hört henne tillsammans med Orsa spelmän som hon har spelat och sjungit med de senaste åren. Hon skriver musik, tonsätter dikter, är programledare och så mycket mer. Dessutom odlar hon tomater!

Här kan du se och lyssna på Tina i olika sammanhang: Ett urval av Tina

Som tomatvän får ni träffa henne i en annan atmosfär som är ganska långt ifrån konserthus och allt som tv-studios innebär. Som vanligt är ämnet tomater på bredden, hur odlar du och hur tar du hand om naturen?!

Tina i växthuset

Vad är det bästa med att odla tomater?

Det bästa är kanske inte just att odla dem, men att få äta dem…att kunna plocka egna små söta tomater hela sommaren och långt in hösten, det är ljuvligt. Att slippa tänka på besprutning och att slippa skölja.

Sen är det ju fint med dessa pampiga stora höga plantor, lite djungel in på hösten!

Men själva odlandet tycker jag är lite meckigt, i alla fall om man ska byta krukor många gånger, man ska ju helst det säjs det eftersom de gillar att trängas i rotsystemet.

Favorittomaterna

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Nej jag har inga favoriter vid namn för jag sparar alla fröer efter tomater jag ätit! Så jag har tyvärr inte en susning vad de heter. Förra året blev små oranga, avlånga körsbärstomater min stora favorit. Det är de godaste tomater jag någonsin smakat, de var som godis. Så jag sparade egna fröer från de tomaterna inför i år, och nu denna sommar blir det bara dessa. Förra året hade jag alla de sorter, bruna, avlånga, buckliga, runda, i alla dessa färger, men inga gick upp mot dessa oranga!

Men namn, nä tyvärr…får säja; hemlis! säger Tina skrattande.

Hur odlar du tomater?

Både och! Jag har växthus med gurkor och tomater, sen har vi sex stora krukor mot husväggen. Den soliga sommaren som var gav ju tomater i överflöd.  

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag använder hästgödsel och blodmjöl. Sen vattnar jag med nässelvatten hela sommaren. Vi har inte haft problem med skadedjur på tomaterna, men vatten med lite vitlök, bikarbonat och vinäger funkar bra mot det mesta i skadeväg. Antagligen smakar det apa!

Även att plantera tagetes.

Jag gillar överhuvudtaget att använda mycket från både köket och naturen….kaffesump, bananskal (ekologiska såklart..), äggskal, vedaska, åkerfräken – använda allt man kan som är naturligt. Även samodling är ju spännande. Jag fick tips  om man ville ha tidiga tomater att samodla med basilika och gurkört. Och det ska funka att samodla med morot, persilja, ringblomma och salva också!

Och nässlor är ju toppen på alla vis att ha runt plantan.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag har ingen större erfaremhet av det just gällande tomater. Däremot är stora delar av vår trädgård gamla sorter i övrigt, jag har samlat kulturväxter i många år. Bytt fröer och plantor över halva Norden! (skratt!) Vi är frönördar som byter med varandra och det tycker jag om, ett sätt att bevara.

Så vi har Vänderrot, Mästerrot, Läkemalva, Vallört och en rad andra gamla klosterväxter.  Jag tycker om att läsa om gamla medicinalväxter så det är ett stort intresse. Likaså att samla gamla perenner, mormorsblommor…jag har flera olika aklejor, malvor, stormhattar, pioner, studentnejlika, krollilja m.m.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

De söta körsbärstomaterna äter jag allra helst som de är…

Annars så är det väldigt gott att soltorka dem själv och lägga dem i marinad med olivolja och rosmarin och havssalt. Likaså är det jättegott att mixa färska körsbärstomater med soltorkade i marinad, pyttsa i lite sambal oelek och salt och peppar, en väldigt god tomatsås!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Mitt bästa är att torka dem och lägga på burk med marinad.

Sist men inte minst: Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Kul att läsa om andras tips och ideer! Och ju mer man kan spread the word att skippa konstgödsel och kemikalier desto bättre.

Stort tack från hela mitt tomathjärta, helt underbart att du ville vara med och dela dina tomatodlartankar! Visst är det viktigt att vi sprider hållbar odling och glädje så långt ögat når! Må du få ett galet bra tomatår i år! //Johnna a.k.a Bondjäntan

Kort och gott om Tina;

Namn: Tina Ahlin

Bor och odlar: På Värmdö i Stockholms skärgård

Arbetar som: Musiker och programledare

Intressant att veta: Tina har gett ut en bok vid namn Om sommaren sköna som innehåller allt man behöver i livsnjutarlivet; musik, noter, odling, poesi, snapsar, goda recept, gammal trädgårdskunskap och gör det själv-tips! En livsnjutarbok!

Du hittar henne här: Tina Ahlin

bondjantan.se