Månadens tomatvän: Malin Sairio

Månadens tomatvän är inte bara en Bondjäntans tomatvän utan också en genuin bokashi-vän och pratar bokashi i Bokashipodden! Förutom gödsel, jord och mikrober som gemensamt intresse så gillar vi även höns. Roligt att kunna presenter Malin som en tomatvän, hon är bara i början av sin odlingskarriär och har massor av odlingsglädje att upptäcka!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att de är som godis att äta direkt från grenen! Och att det finns så oerhört många olika sorter! Och att bladen luktar så gott när man grejar med plantorna! Det är också skönt att de gror relativt lätt, är ganska förlåtande när jag slarvar med omplantering och växer så det knakar när  jag väl fått ner dom på sin slutliga plats. Det är himla kul att inse att tomater kan smaka så otroligt olika, och det känns lite som meditation att gå runt i trädgården och plocka och äta. 
 

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera? 

Jag har bara odlat små tomater hittills, och min favorit i den kategorin är tomaten 100/1000. Liten och söt, god som godis och behöver inte bindas upp. I år ska jag våga mig på några stora sorter, bland annat en Brandywine som jag fick av Stefan Sundström när vi träffades på Nordiska Trädgårdar år 2019.

Hur odlar du tomater?

Jag (som inte har odlat särskilt länge och ser mig själv som en nybörjare fortfarande)  odlar hittills bara tomaterna i hinkar och bäddar i växthuset, lite för att vara på den säkra sidan. Ofta sätter jag tomatplantorna i bäddarna alldeles för tätt och hinner inte med att ansa bladen så lagom till slutet av juli är det ett virrvarr och kaos av plantor och grenar som är helt omöjliga att reda ut…
Hinktomaterna är lättare att hålla ordning på. I år kommer jag att behöva lära mig att binda upp ordentligt när jag ska odla de större sorterna. 

 Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Mitt första knep handlar om att tomater älskar bokashi, men inte för tidigt i processen. Jag brukar blanda ner lite bokashiströ i såjorden och sedan vattna med lite em-bakterier för att få en bra mikroflora från början. Det hjälper till med rotsättning och att plantan blir mer motståndskraftig.
Jag planterar om i vanlig planteringsjord och några veckor senare börjar jag vattna med svagt utspädd bokashivätska (lakvatten) vid varje vattning. Då får plantorna både bakterietillskott och lite näring. Inför den slutliga utplanteringen i antingen bäddar eller krukor så har jag förberett med att gräva ner bokashi några veckor tidigare. Sedan vattnar jag med bokashivätska och guldvatten några gånger i veckan hela säsongen!
Mitt andra knep handlar om att man faktiskt inte behöver så mycket jord! Kolla vad du har hemma och runtomkring dig där du bor. Finns det en kyrka som vill bli av med sitt gräsklipp på sommaren och sina löv på hösten? Har grannen hönor eller hästar och kan bidra med gödsel? Har du någon bonde i närheten som kan lämpa av en bal med skadat ensilage hos dig?
När jag fyller nya lådor och bäddar så är det egentligen bara det allra översta lagret som består av vanlig jord, resten är ”man tager vad man haver”-material och det brukar bli så himla bra! Mitt första försök gjorde jag en film av som du kan se här: https://youtu.be/WkLJ5A58nTQ

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Direktplockad från grenen det absolut godaste! Närsomhelst! När det finns tomater i överflöd i växthuset så bombar vi varje måltid med de egenodlade tomaterna! Andra egenodlade favoriter är gurka, sockerärtor, sallat och morot. Enkelt och gott!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Hittills har jag inte odlat så mycket så att jag har något att förvara, allt blir uppätet nästan direkt. Jag är väldigt nyfiken på tomater som kan förvaras under vintern och hänger så vackert i taket hemma hos kunniga odlare. 

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Jag som fortfarande delvis känner mig som en nybörjare tycker att det är jättekul att få ge detta perspektiv på odlingen. Därför känns det extra roligt att få vara en Tomatvän som sprider budskapet att det bara är att köra på och testa även om man inte känner sig som ett proffs. Det är alltid något som lyckas och man lär sig så oerhört mycket under tiden!
När jag började 2018 hade jag sådan prestationsångest och hade nästan svårt att komma igång eftersom jag tyckte att jag kunde för lite och var rädd för att jag skulle misslyckas. Jag tror att det är många som känner igen sig i att man lätt kan bli överväldigad av alla fina bilder och skildringar på sociala medier. Min rädsla minskade efter en odlingskurs hos Sara Bäckmo där vi mitt i snöiga mars ställde ut pallkragar, fyllde dom med jord och sådde spenat och annat. När jag sedan kom hem testade jag själv och det gick hur bra som helst!  En snabbtitt på hur det såg ut på Sara-kursen du se här: https://youtu.be/cxOmMuD8ZNQ
 
Tack snälla Malin för att du ville vara med som tomatvän! Hoppas du får fina tomater och en underbar tomatsommar!

Namn: Malin Johanna Sairio

Bor och odlar: Bor i Säffle i Värmland. Odlar i odlingstunnel och i bäddar på friland. Odlar allt som faller mig in som verkar roligt eller fint eller gott, helt utan att riktigt tänka efter var det ska få plats eller om familjen kommer att uppskatta det…

Arbetar med: Jag driver företaget Bokashi.se vilket betyder att arbetsuppgifterna varierar enormt. Jag tog över driften efter grundaren Jenny Harlen 2018 som då åkte till Myanmar för att starta Bokashiprojekt, och var ensam anställd i början men nu efter tre år har jag 4 härliga kollegor. Vi har väldigt kul ihop och jag har verkligen världens bästa jobb! Jenny kommer hem ibland, men hjälper alltid till på distans! 

Intressant att veta: Jag bor med min sambo Henke och mina två döttrar som är 10 och 12 år. Förutom odling som är ett relativt nytt intresse för mig så är jag gärna med i musikaler på Säffleoperan, rider islandshästar hos min mamma på Mormorsgården i Värmlands Nysäter och kan ligga i soffan och kolla på utvalda serier i timmar i sträck!

Innan jobbet på Bokashi.se jobbade jag på Dalslands Miljökontor som Miljösamordnare och hjälpte kommunerna att miljöanpassa sina verksamheter. Innan det var jag på Universeum i Göteborg som guideansvarig där jag också fick intervjua Christer Fuglesang och hans astronautkollegor och guida Al Gore (dock inte samtidigt)!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *