Månadens tomatvän: Bella Linde

Senast publicerad 2080801

Jag vill hälsa min nya tomatvän Bella Linde hjärtligt välkommen till skaran av Bondjäntans tomatvänner. Det är mitten av sommaren, tomater har börjat visa sig på plantorna och solen skiner nästan varje dag. Det går faktiskt inte låta bli att nämna att det kan vara en utmaning att odla just denna sommar, odlingarna kräver mycket vatten och det är torrt i Sverige. Det är sommaren som vi fick lära oss vad vattenbrist och torka kan innebära… Kanske blir det ännu mer av värde i framtiden att kunna odla sina egna grönsaker? Med det sagt går vi till Bella och hennes tomatodlingar!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Det allra roligaste är ju att skörda och få äta dem – solmogna direkt från plantan. Men dessutom är det kul att testa nya sorter och sätt att få till det. Jag är inte särskilt proffsig i mitt tomatodlande, i sanningens namn blir det lite hipp som happ, och om jag i början av säsongen har ordning och reda på sticklingar och namnsorter brukar allt i slutändan vara huller om buller. Men jag är lika glad för det, bara det blir en eller annan tomat att få mumsa i sig.

Det här älskar man ju, att hämta in sina tomater och bara njuta. Den stora är en Brandywine.

Har du några favoritersorter gällande tomater som du skulle rekommendera? 

Jag gillar den kinesiska körsbärstomaten Mei Wei, jag läste någonstans att det är en favorit för Lena Israelsson vilket fick mig att testa. Den är söt och lite matig och slinker ner som godis när man råkar gå förbi och nappar åt sig några stycken.

Dessutom gillar jag Koralik, en yvig typ som funkar fint på både friland och i kruka och som klarar sig bra undan bladmögel. När jag hade ett år drabbades av bladmögelpanik var Koralik en tapper riddare som stod stadigt i kaoset. En pålitlig typ helt enkelt.

Piennolotomater i en något tafflig men dock funktionsduglig upphängning. Numera har jag lärt mig att det räcker väl med att göra en ögla av snöre och haka fast kvistarna med tomater en efter en. Vips blir det ett tomatkonstverk!

I övrigt är piennolotomaterna, eller evighetstomaterna, en fantastisk bekantskap. Jag och Elin Unnes som också har varit en tomatvän, gör ju poddradioprogrammet Grönsakslandet och från en lyssnare till programmet fick vi både frön av Principe Borghese och Ponderosa, som har fint apelsingul färg. Dem har jag troget odlat sedan dess, och har tomater hängande i köket ända in i februari. De liksom torkar upp och blir närmast köttiga med tiden, och är perfekta att langa ner i en tomatsås eller en gryta när man vill få till det där lilla extra.

Grönsakslandet har legat i träda under en tid men som kommer att återuppstå under Stockholm Urban Garden Show i Tantolunden i höst. Lördag 8 september klockan 15 kör vi en direktinspelning på scenen!

Hur odlar du tomater?

Jag odlar i huvudsak i växthus, plus busktomater i hinkar utomhus. Växthuset fick vi gratis av chefredaktören för tidskriften Lantliv, om vi bara kom och plockade ner det hemma hos henne i Enskede i Stockholm. Jag och min man tillbringade två regniga oktoberdagar i hennes trädgård och lyckades pilla isär hela härligheten och transporterade delarna till stugan utanför Strängnäs där jag odlar. Väl där var det megaknepigt att få ihop det, men eftersom jag har lyckats gifta mig med en synnerligen metodisk man lyckades vi till slut – och idag står växthuset där som en symbol för hur underbart generös odlarvärlden är. Jag har inte varit med om andra sammanhang där folk är så benägna att dela med sig – av allt från kunskap till frön, hästskit och härliga skördar.

Jag börjar alltid förodla för tidigt, gärna i januari, hemma i lägenheten i Stockholm. När jag tillbringar allt mer tid i stugan under våren får de växande plantorna åka med fram och tillbaka, som små tålmodiga men ganska rangliga nomader. Ibland lyckas jag bra, andra år går det åt skogen och nästan varje år får jag fylla på med nya sådder framåt mars-april och tvingas alltid inse att det är de plantorna som sedan är de som hamnar i odlingarna. Men den där längtan i början av året … Den måste tillfredsställas!

Så här såg det ut i växthuset förra året, när jag hade tillgång till gräsklipp för täckodling. I år är jorden mer bar, torkan hemsk och skräcken för att tömma brunnen ständigt närvarande. Nu bär jag hinkar från sjön, Thank God för att vi har en sjö på 200 meters avstånd.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Täckodling, täckodling och täckodling! Utom just denna sommar, då vi har klippt gräsmattan bara två fjuttiga gånger vilket har resulterat i noll täckmaterial (förutom just de gångerna och eftersom det var så tidigt fanns ingenting att täcka). Det innebär förtvivlan!

I år har jag annars testat epsomsalt, jag fick en påse av chiliodlaren Hugo Nömm i Eskilstuna i våras, det ska hjälpa plantan att ta upp näring – särskilt fosfor och kväve. Uppenbarligen är det magnesium som påverkar näringsupptaget. Med tanke på hur det ser ut i mitt växthus just nu så verkar det funka – fullt av frodiga plantor och betydligt fler tomater ”in the making” än förra året.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag vill helst inte odla hybrider,  jag blir direkt illamående av bara tanken på att frön hålls som gisslan hos de stora fröföretagen. I min värld är odling något som ska vara fritt för alla, och däri ingår att kunna ta egna frön, att kunna dela med sig och byta och känna att man som enskild medborgare faktiskt har makt över vad man äter och inte tvinvas låta livet vila i händerna på kapitalet. Det kanske låter högtravande, men minsta lilla cocktailtomat är del av en revolution.

Ibland fotograferar jag mina tomater innan jag äter dem. Och då passar min man på att fotografera mig, för att det ser så knasigt ut.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

En tomat ska vara varm, solmogen och gratis!

Jag odlar så pass lite så främst går mina tomater åt i färskt tillstånd, direkt från plantan ute i trädgården eller på en macka med keso, lite salt och några basilikablad på toppen. Möjligen också i en sallad, men det känns nästan slösigt att blanda ut tomaterna med andra grönsaker. Eller ännu mer möjligen med lite rödlök och en vinägrett. Eller … Näh. Färsk direkt i trädgården är bäst!

Har du något bra förvaringstips av tomater?

De tomater som ändå blir kvar för förvaring, och som inte är piennolos som jag hänger kvist för kvist i en ögla av vanligt snöre, hamnar i frysen. Ofta är det så mycket annat att göra så dags, så jag hinner inte förädla utan lägger dem i påsar eller gamla glassaskar som de är. Därmed är de perfekta att ta fram, tina en smula och sedan klämma ner i en pastasås eller en gryta när de väl ska användas. Det är som att ha krossade tomater i frysen, förvarade i sitt eget skal.

Hästskit i bil – Jag glömde prata om gödsel. Jag gödslar med hästskit som oftast hämtas från grannen på normalt vis medelst släpkärra. Här var dock kärran på vift varpå jag langade in gödslet på en presenning i skuffen på bilen. Då var man inte populär hemma …

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Because I love you, Bondjäntan! Jag tycker mycket om ditt tilltal, all din kunskap och din odlarglädje och gillar känslan av att få vara med i ett så generöst och tillåtande sammanhang. Dessutom kan man inte säga för mycket om odling i allmänhet och tomater i synnerhet, jag älskar att både få nya insikter och lärdomar av andra och att få dela med mig av det jag har tillägnat mig under åren. Tomaten – trädgårdens röda guld – är sannerligen värd att tala om!

Tack snälla Bella för att du delar med dig och ville vara min tomatvän!  Jag önskar dig  framgångsrika tomatodlingar och må du skörda massor av trädgårdens röda guld!

/Johnna 

Namn: Bella Linde

Bor och odlar: På pytteliten odlingslott utanför flerbostadshuset i Stockholm och i djupbäddar vid stugan i Strängnäs,

Arbetar med: Journalist och författare, skriver om husbehovsodling i tidningen Land och om trädgård i allmänhet i flera andra tidskrifter, plus bland annat om livsstilsrelaterade fenomen i tidningen Kupé. Har skrivit ett antal böcker om odling, bland annat Rätt ur jorden – handbok i självhushållning och Lilla Grönsakslandet – odla, skörda äta, en odlingsbok för barn. Jobbar just nu med en odlingsbok för nysvenskar, där huvudsyftet är att de ska kunna tillägna sig språk via odling. Och så har jag en egen hemsida, www.husbehov.se som dock inte uppdateras särskilt ofta (senast 2016, jag måste verkligen skärpa mig. Eller inte.)

Intressant att veta: I mitten av augusti kommer Bella ut med en helt annan typ av bok, som dock bottnar i insikter som har kommit med odlingen. Odla ditt lagomliv – gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig.

Bella kommer också vara konferencier på Stockholm Urban Garden Show i Tantolunden i september. Här hittar ni program för den! Stockholm Urban Garden Show

Sist men inte minst en länk till Grönsakslandet. Bella och Elin pratar om passionen för odling, om varför det är nödvändigt att odla och hur…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

bondjantan.se