Paprikaodlingen 2024

I år får det nog bli ett riktigt paprika år. Kommer ihåg en sommar när jag hade paprika “överallt” och undrade vad som hade tagit till mig. På hösten frös jag in paprika strimlade och hackad, jag torkade och jag la in. Under vintern tackad jag min glada själ att jag hade gott om paprika! I några år nu har jag saknat min paprika under vintern då den har tagit slut ganska snart… jag använder paprika ofta i min matlagning!

I år ska jag möblera om i odlingstunneln och ska passa på att odla paprika i stora murbruksbaljor som tidigare haft till vintertomater utomhus. De ska få stå tillsammans med chili på en rad i sina stora lådor. Baljorna kommer jag preppa med gammal jord och bokashi här under våren, kanske att jag även kommer blanda ner biokol.

Idag ska jag så mina paprikor! Jag kommer odla främst fyra sorter och sedan några extra som det blir någa få plantor av. Men det blir följande:

Yesil Tetil

“Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt 18-20 cm. långa och ca. 5 cm över nacken. De skiftar i färg från gulgrön som omogen över orange till mörkröd. Köttet är medeltjockt och har en rik paprikasmak. Plantan kan bli ganska stor även på friland, upp till 1 meter hög, och ger en stor skörd. Yesil Tatli är en gammal lokalsort som kommer från Arch Noahs sortarkiv i Österrike.” Runåbergs frö

Korosco

“Den ger mycket tidigt koniska, blankt högröda paprikor, 13-16 cm. långa, med ett friskt sött, mycket gott kött. Plantan är stadig, 60-70 cm. hög och ger en stor skörd under hela säsongen.” Runåbergs frö

Ference Tender

“Är en mycket tidig och tålig paprika från Ungern. Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora. Skördas både som ljusgul, orange och fullmogen röd. Plantan är kompakt och stadig och blir ca 40 cm hög.” Runåbergs frö

Roviga

“Lång, knallröd och skrynklig – så långt ifrån de vanliga kompakta paprikorna man kan komma. Frukten blir kring 30 cm lång, är djupt veckad i toppen, har få frön och övergår från mörkgrönt till skinande, kraftigt rött vid mognad. Plantan är cirka 60 cm hög och stadig, men kan behöva stöd för att hålla uppe de många frukterna. Köttet är medeltjockt och synnerligen smakligt sött. Roviga trivs bäst i växthus eller uterum. ” Runåbergs frö

Den sistnämnda är helt ny för mig och det blir spännande.

Jag lägger 5-8 frön i en liten krukan, täcker med lite jord. Innan jag lägger fröna på jorden har jag vattnat igenom krukan ordentligt så att jorden är fuktig. (Jag vattnar med kokande vatten för att ta död på eventuella marodörer som huserar i jorden.)

Oftast använder mig av en värmematta som jag ställer tråget med krukorna på eftersom paprika gillar värme och vi har det ganska svalt inomhus. Mellan 22° och 26°C är paprikans groningstemperatur. Eftersom jag inte riktigt vet var jag har värmemattan blir det badrumsgolvet som har golvvärme för att få upp värmen. Man tager vad man haver… Jag får zickzacka mig fram till duschen sen!

Ett svar på “Paprikaodlingen 2024

  1. Yesil Tetil, Korosco och Ference Tender beställda idag, tack för tips! Odlar på friland och dessa ska få bästa söderläget. Har också saknat paprikor i min lilla odling så detta ska ändras på i år.
    Hälsningar Anne-Lie E

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *