Månadens tomatvän: Agneta Andersson

Senast publicerad 2019-11-25

Nu ska ni få träffa en otroligt inspirerande person som heter Agneta Andersson och som odlar tomater i Lappland, i zon 7 på gränsen till zon 8. Hon lyckas odla med stor framgång, till exempel imponerande skördar med 35 kilo rödbetor och fjorton sorters potatis. Hon gillar olika sorters kål och både mjölksyrar och odlar den för färskkonsumtion. Och hur är det med tomater kan man ju undra? Ja det är ju det ni ska få följa nu!

En skörd hemma hos Agneta

Vad är det bästa med att odla tomater?

Allt! Men kanske främst att de är så förlåtande och nästan omöjliga att misslyckas med. Tomater har haft en dragningskraft hos mig sedan jag var barn. Jag hade tomatplantor i mitt flickrum även om de inte hade de bästa odlingsförutsättningar eftersom fönstret låg mot norr och jag bodde bara 1,2 mil från kalfjället.

Tomaten Black Russian

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Nej det är inte så att jag alltid odlar en viss sort varje år och bara håller mig till den. Jag gillar ju att testa många olika sorter, och kanske främst de som jag hoppas och tror kommer att gå bra att odla här uppe i Lappland, och som är goda att äta. Så visst finns det favoriter, t ex Black Russian som jag redan odlade innan vi hade växthus, men då utomhus mot vägg. En tålig och god mörk bifftomat. Och Lemon Boy en gul tomat som har en lite syrlig smak som tilltalar mig. Och De Barao Röd som är en oval köttig tålig pastatomat som håller sig fin liggandes länge på fat i köket.

Wilma tomater som vi har inne och skördar ända in i december.

Sedan gillar jag olika minitomater eftersom jag gärna vill kunna skörda färska tomater ända fram till mitten av december, trots att jag bor och odlar i zon 7 på gränsen till zon 8.

Hur odlar du tomater?

Numera odlar jag de i vårt tunnelväxthus som är 100 kvm, i fd gödselsäckar som jag vänder ut och in så den svarta sidan kommer ut med nedrullad kant, i jord från vår köksträdgård som är preparerad året innan med bokashi, och sedan tillsatt lite borrkax (stenmjöl) och kogödsel.

Tomaterna i tunnelväxthuset.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Vi har ett lite kyligare klimat här, vilket innebär att tomaterna inte behöver så mycket vatten och får då en mera intensiv smak. Precis som alla andra grönsaker som odlas här. De senaste två åren har jag låtit de självsådda tomaterna som kommit upp i tunnelväxthuset tidigt på säsongen, fortsätta växa på plats i de upphöjda odlingsbäddarna, men utan att jag ägnat de lika stor omsorg som tomaterna jag odlar i odlingssäck. Och trots att jag bara vattnat de några få gånger under hela sommaren så har just dessa plantor gett en fantastiskt fin skörd. Och i slutet av säsongen är det just dessa plantor som är finast. Ja jag är själv förvånad över resultatet, så jag funderar på att kanske låta fler tomatplantor växa så. Sedan har vi i norr i stort sett inga skadedjur eller växtsjukdomar, som tur är.

Det lagas massor av mat av tomater, här både gul och röd tomatsås.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag odlar både vanliga tomater och kulturarvsorter, men bara någon enstaka F1:a. Och det är väl främst för att jag inte kan ta frön av F1:or. Jag tycker faktiskt att fröodling är halva nöjet av att odla tomater.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Inget går väl upp mot att äta en solvarm tomat som nyss vridits loss från sin gren. Vi är helt självförsörjande på tomater så i övrigt använder jag även mina egna tomater när jag tillagar mat.

Inlagda tomater inför vinterns behov.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag brukar grovhacka och frysa in färska tomater och använda i grytor, gratänger osv. Torkar en del och gör färgglada inläggningar på olika färska körsbärstomater tillsammans med vitlök och timjan, som förvaras i matkällaren. Dessa inläggningar äts som ugnsstekta tillsammans med fisk. Dessutom kokar jag mängder av tomatsås, tomatpuré och en del ketchup. Ja allt för vinterns behov.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

För att visa att även om man odlar i någon av de högre zonerna, så bör man absolut odla tomater!

Tack snälla Agneta för att du ville vara med som månadens tomatvän. Det är ju så roligt med tomater och odling, så spännande att följa med på tomatodling uppe i norr!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Namn: Agneta Andersson

Bor och odlar: Stensele, som ligger i södra Lappland

Arbetar med: Apotekstekniker som numera ägnar sig åt att odla hopp och självförsörjning.

Intressant att veta: Här kan man om man är intresserad, läsa mer om mig och mina odlingar i zon 7, Lappland.

Agneta odlar nästan allt i zon 7

Vintersådd spenat i Lappland

Agneta är självförsörjande på grönsaker 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *