Månadens tomatvän: Jessica Lyon

Senast publicerad 2018-11-01

Invid Drevviken strand, strax söder om Stockholm bor Jessica Lyon. Till vardags driver hon OdlingsTV, en oberoende webbTV-kanal inom all slags odling och trädgård. Jessica arbetar 100% med odling och föreläser och modererar också inom samma ämne när tiden finns. Det är så himla roligt att Jessica tackade ja till att bli en tomatvän!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Smaken smaken smaken! Och möjligheterna att odla en mängd olika sorter, med olika utvecklingstid, karaktärer och användningsområden. Alla borde odla sina egna tomater!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag har alltid älskat den gamla sorten Gardeners Delight för sin pålitligheten i smak och sötma och vilken tycks utvecklas perfekt nästan helt oberoende av sommarvädret och odlingsplatsen. De lite större, röda körsbärstomaterna gör mig aldrig besviken. En annan sort jag verkligen inte vill vara utan är den gula kulturarvssorten Gelbe Dattelwein, även den en körsbärstomat som har en vacker, droppformad frukt som liknar en dadel. Sorten finns dokumenterad ända sedan 1750-talet och oftast funkar det att odla även den i solen på friland och där jag tycker att tomater smakmässigt alltid blir godast.

Hur odlar du tomater?

Friland, på ett soligt läge med bra mikroklimat och i bra jord ger klart bäst smak till tomaterna anser jag, men jag har också ett antal plantor i växthus och odlingstunnel samt vissa år även inomhus i söderfönster. Fördelen med att odla många olika sorter och dessutom på många olika odlingsplatser är att man sprider ut skördesäsongen och får möjlighet att njuta under längre tid av de färska tomaterna!

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Tomater upplever jag sällan drabbas av skadedjur men de tomater som jag odlar i växthus står tillsammans med chili som ofta drar till sig bladlöss. Men där finns ett knep som funkar toppenfint hos oss och det är att också alltid samodla dem med en planta blommande tobak! Enkelt som sjutton och så luktar det väldigt gott i växthuset och odlingstunneln som bonus. Jag använder mig också av ett knep för att driva upp tomater från frö extra snabbt och det är att jag bredsår dem i egengjorda såkuvöser jag gör enkelt av återbrukat material. Se hur du gör dem på OdlingsTV.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag satsar framförallt på kulturarvssorterna som intresserar mig mest. Även om de ibland mognar fram lite mer olika i tid jämfört med F1:or t e x så ser jag det enbart som en fördel för då kan jag skörda och hinna ta hand om dem under längre tid. Jag upplever även kulturarvssorterna som mer stabila, tåliga och härdiga och eftersom jag helst samlar fröerna själv till kommande års tomatodlingar så är det då uteslutet att ens intressera sig för F1:or.

Foto: Jessica Lyon

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Den perfekta tomaten är den direktplockade invid husväggen och direkt in i munnen-tomaten! Alltid.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag älskar att äta i säsong och därför vill jag helst njuta av tomater under just tomatsäsongen, dvs sommar och tidig höst. Ibland -om skördarna är extra stora- torkar jag en del eller gör mängder av laddningar av zugo -en supergod italiensk tomatsås som innehåller annat egenodlat såsom vitlök, färskskördade morötter och så en god olivolja, sardeller och mängder av våra färska tomater. Kokas försiktigt gärna minst en timme och är magisk ihop med pasta men kan användas på många andra sätt med i köket.

Foto: Jessica Lyon

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Bra saker ska spridas säger jag alltid när jag pratar om OdlingsTV och ditt initiativ med Månadens Tomatvän tycker jag går helt i linje med det! Kul att få vara med!

Stort tack för all inspiration! Härligt med alla som sprider tomatglädje i vårt avlånga land! 

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Namn: Jessica Lyon

Bor och odlar: Invid Drevviken strand, strax söder om Stockholm bor Jessica.

Arbetar med: Till vardags driver hon OdlingsTV, en oberoende webbTV-kanal inom all slags odling och trädgård. Jessica arbetar 100% med odling och föreläser och modererar också inom samma ämne när tiden finns. OdlingsTV finns att se på alla slags sociala medieplattformar bland annat dessa www.youtube.com/odlingstv och www.odlingstv.se

Intressant att veta: Jessica pratar även odling i studion hos Aftonbladet TV samt livestream TV 3 samt är delägare och sitter med i styrelsen för trädgårdsappen Gardenize.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *