Brysselkål – en nyfunnen favorit!

Jag har nyligen funnit brysselkålen till mitt hjärta, ja bara sedan något år sedan när jag började gå utanför boxen och se vad mer kan brysselkålen erbjuda än en fisljummen rätt på julbordet?! Plötsligt hittade jag en till kål att bli förälskad i för variationen med brysselkålen var stor och kunde faktiskt erbjuda gudagoda upplevelser!

Brysselkål är inte bara otroligt gott – det är också en riktig hälsobomb med bland annat fiber, vitamin C, K, A, B6 och tiamin. Förutom att brysselkål håller mycket länge i kylen är fryst brysselkål minst lika nyttig som färsk, så himla bra tänker jag.

Som en annan favorit, grönkålen har dessa grönsaker positiva egenskaper för din kropp. Vitamin K är bra för benhälsan och förebygger blodproppar. Högt innehåll av C-vitamin hjälper kroppens immunförsvar och kroppens möjlighet till återhämtning. Att äta gott om fibrer rekommenderas om och omigen för god mag- och tarmhälsa, det är ytterligare en anledning till att äta brysselkål regelbundet så ni förstår min nyfunna favorit.

Rena rama skönhetsmaten om man läser denna studie: Reduction of oxidative DNA-damage

Ljummen brysselkål och grapefruktssallad

Här kommer ett favoritrecept att prova om man vill äta lite mer brysselkål och vill få variation! Här har jag blandat brysselkål med blodgrape och dam it, sjunde himlen så gott!

Du behöver:

  • 250 gram brysselkål
  • 1 blodgrape
  • 1 bit färsk ingefära
  • olivolja
  • salt och peppar
  • flytande honung
  • myntablad

1 Ansa brysselkålen så att skräp och skador försvinner, dela på dem i halvor.

2 Lägg halvorna i saltat kokande vatten 3 minuter och ta häll sedan av dem. Skvätt en 1 msk olivolja på brysselkålen medan den är varm. Salta och peppra och låt stå.

3 Ta blodgrapen och filéa den till fina lagom stora skivor.

4 Riv ingefära grovt. Gillar du ingefära ta en ordentlig bit!

5 Blanda brysselkål, blodgrape och den rivna ingefäran, ringla över lite flytande honung och toppa med myntablad.

Denna goda uppfriskande sallad kan serveras både ljummen och kall. Precis som du önskar.

Smaklig spis! / Johnna a.k.a Bondjäntan

************************************************************************************

Om du är sugen på fler goda favoriter med brysselkål hittar du fler recept som medlem:

Rå brysselkålssallad med persilja och solrosfrön Klicka här

Kanske används brysselkål allt som oftast tillagad och vid juletid. Jag vill göra ett slag för att det går att använda den som rå och är supergod utan upphettning. Perfekt som Raw food, eller råkost som vi också kan kalla det. Eftersom den är i säsong nu tycker jag att du ska passa på att njuta av brysselkålen på nya sätt! 

Potatis- och brysselkålssallad Klicka här

Det är en potatissallad som är lika mycket en brysselkålssallad, enkel att tillaga och mycket god! Du piffar till den med några goda flagor av parmesan eller västerbottenost och du har en lyxig potatis- och brysselkålssallad som ger det där lilla extra till vardagslyxen. Eller som ett riktigt god tillbehör till nyårsmiddagen!

Ljummen grekisk sallad med brysselkål Klicka här

Jag har ätit många varianter av grekisk sallad och jag gillar oftast alla, det fungerar med mina smaklökar alldeles ypperligt. Nu kan jag säga att jag älskar en ljummen grekisk sallad från 2015 som såg dagens ljus i mörkaste december. Den är ljummen och smakrik, alldeles alldeles underbar sallad som tål att tillagas om och om igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *