Saffransbiscotti

Får jag fresta dig med godaste och lyxigaste “julskorpan” inspirerad från italienska mandelkex men utan mandel och med juliga smaker?!

Nötallergiker brukar uppskatta om man har tagit hänsyn till dem under juletider för oftast kanske vi glömmer bort det om inte det är någon i den närmaste familjen som har problemen. Mina saffransbiscotti är med pumpafrön i stället för mandel eller pistagenötter och är lika goda, eller kanske ännu godare. Det är extra härligt om du har egenodlade pumpafrön men det går alldeles utmärkt med köpta.

Saffransbiscotti

 (utan nötter)

Du behöver:

  • 100 gram smör
  • 2 ägg (Tänk på vilka ägg du köper)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 gram saffran
  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smält matfettet i en kastrull.
  3. Stöt saffranet med lite av sockret.
  4. Blanda saffran och matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna.
  5. Rör ner äggen och sockret.
  6. Blanda mjöl och bakpulver.
  7. Rör ner pumpafröna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  8. Dela degen i 4 delar.
  9. Rulla varje del till en längd ca 35-40 cm lång.
  10. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Ta ut dem och låt dem svalna lite.
  13. Sänk temperaturen till 100 grader.
  14. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  15. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt.

Saffransbiscotti passar bra både till julbordet eller till en enkel kopp kaffe. De är enkla att baka och extra pluspoäng för att det inte är någon palmolja på ditt kaffebord med dessa skorpor!

Varnar dock för att att de är försvinnande goda! //Johnna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *