Gödsla med nässelvatten!

Nu kommer det många frågor om vad man ska gödsla med i sin trädgård och sina grönsaker. Det finns ju många olika sätt men bland en av favoriterna hos mig är ju utan tvekan nässelvatten. Du kan göra gödselvatten på brännässlor på olika sätt och de flesta som har provat vet att det luktar nåt helt galet med förruttnelseprocessen. MEN man kan också göra gödselvatten på brännässlor som inte alls luktar dödens apa utan faktiskt lite mer som svartvinbärssaft…

Första gången jag hörde om att man kunde fermentera sitt nässelvatten var jag ganska skeptisk. Det var på Pungpinans kolonilott jag läste om det och självklart prövade jag eftersom jag blev nyfiken. Jag har gjort nässelvatten sedan jag började odla och det luktar något fruktansvärt men är mycket effektivt. Kunde jag få till samma lika utan den fruktansvärda stanken så var det så klart intressant. Sedan dess har jag gjort det med gott resultat.

Varje år provar jag lite olika varianter, försöker hitta fram till en lösning som jag gillar utifrån orginalrecepetet som är 5 dl Effektiva organismer (flytande på flaska), 5 dl rörsockermelass och nässlor. Jag har provat olika sockerarter och sockermängder och nu har jag två år i rad gjort på liknande sätt och det blir antagligen så jag gör i år igen.

Receptet är följande:

1 l Effektiva mikroorganismer (flytande på flaska)

3 kg strösocker

Nässlor – fylld tunna av större storlek

Gör så här:

Jag använder mig av av en gammal fodertunna som jag har haft höns mat i. Jag vet inte exakt hur många liter den är på men jag kallar den för en “stor tunna”. Jag proppar tunnan full med nässlor och trycker ner dem med en betongplatta eller en sten. Det är viktigt att nässlorna är under vatten och då behöver man något som tynger ner dem.

Sedan tar jag en vanlig 10 liters hink och blandar ut socker, effektiva organismer med ljummet eller kallt vatten. Låter stå en vila medan jag fyller på vatten i den stora tunnan. Innan tunnan är fylld häller jag på blandningen med socker och effektiva organismer så att de blandas i tunnan. Fyller tunnan tills vattnet täcker brännässlorna.


Låt står 10-14 dagar under lock. Återigen, det är viktigt att brännässlorna är under vatten så glöm inte att kolla till tunnan med jämna mellanrum. Att “brygga” sitt nässelvatten genom att fermentera nässlorna med mikroorganismer är otroligt bra sätt att ge växterna det de behöver för att bli fina och stora men också smart att använda sig av naturens resurser.

Späds 1:20 innan användning i odlingen.

Användningsområden

På våren och tidig sommar innehåller nässlorna höga halter av (NPK) kväve, fosfor och kalium som våra växter mår bra av. Nässelvatten får också en hög procent kisel i vattnet som sägs motverka bladlusangrepp om man sprayar med det. 

Många hälsokostpreparat innehåller just nässlor då de har högt näringsvärde och innehåller mycket magnesium, zink och kalcium. Lite av ett nordens gingseng. För mig är nässelvattnet tomaternas ”best friend”, ja även för andra grönsaker men tomaterna mår extra bra av nässelvatten oavsett om det är fermenterat eller inte.

Fördelen med fermenterat nässelvatten är inte bara att det inte luktar illa utan även att nässelvattnet är mer näringsrikt med aktiva mikrober än den traditionella varianten.  

De fermenterade nässlorna brukar jag använda sedan i min täckodling och framför allt till pumporna och squash som älskar näring. Det är som en vitamininjektion och både vinterpumpor och vanliga pumpor levererar fina stora frukter.

/Johnna

Denna artikel är inte sponsrad! Du hittar produkter som EM hos många leverantörer nuförtiden som här t ex

Bokashi.se

Mikrojord

ETC varuhuset

Ett svar på “Gödsla med nässelvatten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *