đŸŒ± Bokashi pĂ„ vintern: Omvandla köksavfall till nĂ€ringsrik jord

NĂ€r vintermörkret sĂ€nker sig och odlingssĂ€songen kĂ€nns lĂ„ngt borta, Ă€r det ett utmĂ€rkt tillfĂ€lle att fortsĂ€tta anvĂ€nda Bokashi för att omvandla köksavfall till fin jord. Jag brukar ha mina Bokashi-hinkar inomhus under vintern, och ibland vĂ€ljer jag att förvara dem utomhus i vĂ€ntan pĂ„ vĂ„ren. Oavsett vilken metod jag anvĂ€nder, Ă€lskar jag att följa den fermenteringsprocess som gör matrester till nĂ€ringsrik jord – en perfekt förberedelse inför vĂ„rens odling.

Bokashi Àr en fermenteringsmetod som lÄter dig ta hand om köksrester pÄ ett miljövÀnligt sÀtt. IstÀllet för att bara kasta bort matavfallet, utnyttjar du det genom att omvandla det till vÀrdefull nÀring för din trÀdgÄrd. NÀr du blandar ditt köksavfall med en Bokashi-blandning (ofta en blandning av krossat ris eller vetekli och mikroorganismer) kan du skapa nÀringsrik jord pÄ bara nÄgra veckor.

Vad gör Bokashi sĂ„ fantastisk? Den förvandlar fuljord till finjord genom att tillföra liv och nĂ€ring till jorden, vilket gör den mer bördig och redo för nya vĂ€xter. Den jord du fĂ„r efter att ha blandat Bokashi-komposten kan verkligen vara en gamechanger för din odling – bĂ„de inomhus och utomhus.

Jag tycker om att skapa smĂ„ ”jordfabriker” inomhus, gĂ€rna i tvĂ€ttstugan eller i ett annat hörn av hemmet dĂ€r det inte Ă€r i vĂ€gen. HĂ€r fĂ„r jag följa fermenteringen frĂ„n början till slut och njuta av processen att omvandla matavfall till nĂ„got sĂ„ anvĂ€ndbart. Det Ă€r en fantastisk kĂ€nsla att veta att du pĂ„ sĂ„ sĂ€tt bygger upp ett kretslopp dĂ€r inget gĂ„r till spillo.

För dig som inte vill ha en Bokashi-fabrik inomhus hela vintern finns det ocksÄ andra alternativ. En metod jag ofta anvÀnder Àr att förvara mina Bokashi-hinkar utomhus nÀr temperaturen tillÄter det. Jag lÄter dem stÄ kalla tills vÄren kommer och blandar dÄ bokashiavfallet med gammal anvÀnd jord för att skapa nÀringsrik jord som passar perfekt för att plantera ut i trÀdgÄrden. Idag har jag tömt 3 bokashihinkar i en en stor tunna och blandat med gammal förbrukad jord. Jag lÄter den stÄ och nÀr det sedan blir varmare kommer det bli fantastisk jord att plantera om chili och paprika i, kanske n och annan tomat ocksÄ.

SÄ, oavsett om du vÀljer att inreda en jordfabrik inomhus eller lÄter Bokashi-processen ske ute i kylan, handlar det om att anvÀnda vintertiden för att förbereda för en Ànnu bÀttre odlingssÀsong. Att omvandla ditt köksavfall till nyttig, nÀringsrik jord ger inte bara en kÀnsla av att bidra till miljön utan hjÀlper ocksÄ din odling att blomstra nÀr vÄren vÀl kommer.

Johnna a.k.a BondjĂ€ntan đŸŒ± đŸŒ± đŸŒ±

* * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * ** * * *

Mer att lÀsa:

đŸŒ± Bokashi – att odla sin jord Bokashi – att odla sin jord

đŸŒ± Omvandla fuljord till finjord Omvandla fuljord till finjord med Bokashi

đŸŒ± Odla din jord – ett sĂ€tt att vĂ€rna om kökstrĂ€dgĂ„rden! Odla din jord – ett sĂ€tt att vĂ€rna om kökstrĂ€dgĂ„rden!

đŸŒ± Omvandla dina köksrester till fin jord Omvandla dina köksrester till nyttig jord med Bokashi

đŸŒ± Vad gör jag med bokashi i vinter – PRAKTISKA TIPS! Vad gör jag med bokashi i vinter?

2 svar pĂ„ “đŸŒ± Bokashi pĂ„ vintern: Omvandla köksavfall till nĂ€ringsrik jord

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *